• Deze week kijken beleggers met bijzondere aandacht uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.
  • De grote vraag is of de Federal Reserve de beleidsrente verder opschroeft.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt welke gevolgen dit kan hebben voor de dollar.

ANALYSE – Buiten is het heerlijk zomerweer. Maar in de economische wereld pakken zich donkere wolken samen. Zowel beleggers als valutahandelaren houden hun adem in over wat de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag 14 juni gaat doen.

Wordt de beleidsrente toch weer wat verhoogd, waardoor het risico toeneemt dat de economie van de Verenigde Staten zo hard wordt afgeremd dat er een recessie dreigt? Of blijft een renteverhoging uit?

In het laatste geval is het gevaar dat de Amerikaanse centrale bank later veel hardere maatregelen moet nemen om de inflatie onder controle te krijgen.

Verrassende renteverhogingen in Canada en Australië

Een paar weken geleden was de financiële wereld nog helemaal niet bezig met het Amerikaanse rentebesluit. De inflatie was namelijk aan het dalen en een economenpoll op beursplatform CME wees erop dat er slechts 8,6 procent kans was op een renteverhoging.

Binnen een week is de stemming echter omgeslagen. En dat heeft alles te maken met wat er in Australië en Canada is gebeurd.

De Australische centrale bank heeft de rente afgelopen dinsdag, na drie maanden pas op de plaats, toch weer verhoogd. Dat was een behoorlijke verrassing, die tot uitdrukking kwam in een stijging van de Australische dollar met 1,5 procent.

Een dag later steeg de Canadese dollar tot het hoogste niveau in bijna vijf maanden. Want vlak na de centrale bank van Australië, verhoogde ook de Bank of Canada onverwacht de rente met een kwart procent. En net als in Australië, leidde die hogere rentevergoeding tot een instroom van internationaal kapitaal.

Wat doet de Federal Reserve?

Door de renteverhogingen in Australië en Canada hebben beleggers plots meer aandacht voor de kans dat dit ook in de Verenigde Staten kan gebeuren.

Ook in de Verenigde Staten is de inflatie nog relatief hoog, terwijl de arbeidsmarkt al enige tijd behoorlijk krap is. Overigens is het lang niet zeker dat de Federal Reserve zich aan een renteverhoging waagt.

Afgelopen donderdag werd bijvoorbeeld bekend dat 261.000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat zijn er meer dan de 235.000 waar economen op hadden gerekend, zodat de noodzaak om de economie af te remmen misschien toch weer wat minder groot is dan waar het even naar uitzag.

Als er woensdag een renteverhoging komt in de VS, heeft dat twee gevolgen. In de eerste plaats is de kans groot dat de Amerikaanse dollar – in navolging van de Australische en Canadese dollar – een duwtje in de rug krijgt van een wat hogere rente. Maar minstens zo belangrijk is dat de financiële wereld duidelijk de boodschap krijgt dat het inflatiespook voorlopig nog lang niet is verdreven.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.